Beschrijvingen per niveau's

NGT 1

Maak kennis met de Nederlandse Gebarentaal. Leer hoe je gebaren gebruikt met je handen en visueel kunt communiceren. Je leert basisgebaren, vingerspellen en getallen. Door middel van herhaling en verschillende oefeningen werk je aan het verbeteren van je vaardigheden. Deze cursus legt een solide basis voor het gebruik van gebarentaal in eenvoudige situaties.

In NGT 1 maak je kennis met Nederlandse Gebarentaal. Je leert oefenen om visueel te denken en durft dit visueel uit te beelden. Daarnaast leer je begroetingen, hoe je de aandacht kunt trekken en verschillende vraagwoorden te gebruiken. Je gaat aan de slag met vingerspellen en leert tellen. Ook leer je hoe je afspraken maakt en bespreekt hoe je naar werk, school of een afspraak gaat. Daarnaast komen onderwerpen zoals activiteiten, het weer, tijd, eten en familie aan bod. Er wordt veel aandacht besteed aan herhaling en extra oefeningen om je vaardigheden te ontwikkelen.

NGT 2

Na het voltooien van NGT 1 voel je je comfortabeler bij het gebruik van je handen en ogen om te communiceren. NGT 2 bouwt voort op de basisgebaren en introduceert nieuwe onderwerpen. Je leert gesprekken te voeren en je gebarenschat uit te breiden. Deze cursus stelt je in staat om meer zelfvertrouwen te krijgen in het voeren van gesprekken in gebarentaal.

In NGT 2 komen diverse onderwerpen aan bod. Je leert gebaren voor familie en vrienden, jaartallen en schoolleven, sport, beroepen en kleuren. Daarnaast leer je hoe je je agenda beheert en afspraken maakt. Je leert je dag te plannen, van het moment dat je wakker wordt tot je naar bed gaat. Ook leer je gebaren voor emoties en hoe je deze kunt gebruiken in gesprekken. Je bespreekt je dromen en er wordt opnieuw aandacht besteed aan vingerspellen, tellen en gesprekken voeren. Er is veel herhaling van de onderwerpen uit NGT 1 en 2, zodat je je vaardigheden verder kunt versterken.

NGT 3

Met NGT 3 ga je verder in je reis naar vloeiendheid in gebarentaal. Je leert nieuwe onderwerpen, zoals dieren en vakanties, en integreert ze met wat je hebt geleerd in NGT 1 en 2. Dit versterkt je vertrouwen en vermogen om te communiceren in verschillende situaties. De nadruk ligt op het oefenen en herhalen van de eerder geleerde onderwerpen, waardoor je vaardigheden worden verfijnd.

In NGT 3 leer je verschillende vaardigheden die je in dagelijkse situaties kunt gebruiken. Je leert hoe je iets kunt verzoeken, gebaren voor verschillende dieren, en hoe je gesprekken kunt voeren over vakantie en reizen. Daarnaast leer je hoe je perspectieven kunt delen, zowel vanuit jezelf als vanuit anderen. Je leert ook hoe je gebaarruimte kunt gebruiken en objecten kunt lokaliseren. Je leert hoe je een huis of andere dingen kunt beschrijven en leert gebaren voor huishoudelijke taken. Daarnaast komen ook onderwerpen zoals eten maken en boodschappen doen aan bod. Er zijn veel herhalingen en extra oefeningen, waaronder vingerspellen, tellen, vragen stellen, tijden en afspreken, om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

NGT 4

Als je niveau 3 hebt afgerond, heb je een solide basis in gebarentaal. NGT 4 richt zich op het vergroten van je vloeiendheid en tempo in het gebaren. Je zult leren hoe je vlotter kunt communiceren en verhalen kunt vertellen. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om nieuwsberichten na te vertellen en meningen te delen. Deze cursus helpt je om je gebarentaalvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

In NGT 4 worden je vaardigheden verder uitgebreid en verdiept. Je leert hoe je tijden kunt uitdrukken in gebarentaal en hoe je kunt praten over films, series en boeken. Je leert hoe je een situatie kunt navertellen en hoe je weerberichten kunt begrijpen en bespreken. Daarnaast leer je hoe je nieuws dat je hebt gehoord kunt navertellen en je mening kunt delen. Ook leer je hoe je kunt discussiëren in gebarentaal. Vingerspellen en tellen worden opnieuw behandeld en er is aandacht voor het bespreken van een projectplan. Er zal veel herhaling plaatsvinden van de onderwerpen uit NGT 1 tot en met 3, zodat je je vaardigheden kunt versterken en verder kunt ontwikkelen.

NGT 5 komt binnenkort!

Met NGT 1 t/m 4 kun je dagelijkse gesprekken voeren en jezelf goed uitdrukken. Het is belangrijk op te merken dat gebarentaal, net als gesproken taal, tijd en oefening vergt om volledig vloeiend te worden. Blijf geduldig en verken de dovengemeenschap door bijvoorbeeld gebarencafés of dovenevenementen zoals Sencity te bezoeken. Zodra NGT 5 beschikbaar is, kun je je basisvaardigheden verder ontwikkelen met nieuwe relevante onderwerpen

Aanbod

Up-to-date blijven

Nieuwsbrief

Wil je de actuele nieuwsberichten van TYD per mail ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

TYD
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • Youtube
  • LinkedIn
© 2024 TYD -  contact@tyd.nlDevelopment: MUS