Van passie naar missie

Terug naar Nieuws
Gepubliceerd op

Van passie naar missie

Van passie naar missie

Ondernemen voor de diverse en inclusieve (doven)gemeenschap en de Nederlandse Gebarentaal

Al van kleins af aan droom ik van een eigen onderneming. Ik ging van vrijwilligerswerk naar succesvolle georganiseerde wintersportvakanties en actieve zomervakanties.

Maar ik wilde meer. In gesprek met Tobias de Ronde en Yannick Bal kregen wij het gevoel dat we meer konden en moesten doen. Met name met en voor de Nederlandse Gebarentaal en daarbij de dovengemeenschap.

Voor mij persoonlijk was het namelijk als thuiskomen toen ik voor het eerst op de Guyotschool kwam. Ondanks dat ik nog niet super gebarentaalvaardig was, omdat ik vooral slechthorend ben opgegroeid. Ik vond het gemis van Gebarentaal ook een gemis voor heel veel mede-"slechthorenden".

Het doet mij persoonlijk zeer, omdat ik vind dat zij "losgerukt" zijn van hun enige 100% toegankelijke taal. Ik heb kunnen ervaren hoeveel impact dit kan hebben als slechthorend/doof persoon. Op sociaal-emotioneel vlak, maar ook voor de mogelijkheden om je te ontplooien en mee te doen. Met Gebarentaal kan je volwaardig communiceren, zonder achter de feiten aan te lopen of dingen te missen.

Het is mijn drijfveer geworden om bruggen te bouwen om de NGT en dovengemeenschap toegankelijker en inclusiever te maken. Met ons bedrijf TYD en het team kan ik dit groter aanpakken. Met workshops, lezingen, cursussen, online leeromgeving etc. creëren wij meer bewustzijn bij particulieren, bedrijven en instanties. Wij laten zien hoe divers de dovengemeenschap is. TYD biedt doven en (slecht)horenden kansen. En als startende organisatie zijn wij al flink aan de weg aan het timmeren!

Een van onze mooiste projecten is de campagne voor T-Mobile (nu Odido) die talrijke keren is genomineerd voor de Dutch Creativity Awards. Onze missie komt voort uit een gepassioneerde overtuiging om een inclusieve en diverse samenleving voor iedereen bereikbaar te maken. Educatie, dialoog en samenwerking zijn sleutelwoorden om de kloof tussen twee werelden te verkleinen. Waarbij we de betrokkenheid van de horende gemeenschap nodig hebben.

Iedereen, doof of (slecht)horend, speelt een essentiële rol in deze inspanning om de Nederlandse Gebarentaal te promoten als waardevolle communicatiemethode en om kansen te creëren.

Het is niet alleen onze droom maar ook onze missie die ons allen aangaat. We willen positieve veranderingen bewerkstelligen in de samenleving. We willen ons inzetten voor een betere toekomst! En we nodigen jullie uit om mee te doen.

Daan Ferf Jentink

Naschrift: Na aanlevering van deze column hoorde TYD dat ze vier van de zes nominaties hebben gewonnen voor hun T-Mobilecampagne, 2x zilver en brons. Gefeliciteerd!


Bron: FODOKFORUM nr 29 • 2023

TYD_FF-nr-29-©GastcolumnDaanFerfJentink.jpg

    Deel dit nieuws:

Up-to-date blijven

Nieuwsbrief

Wil je de actuele nieuwsberichten van TYD per mail ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

TYD
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • Youtube
  • LinkedIn
© 2024 TYD -  contact@tyd.nlDevelopment: MUS